Het pasteuriseren van Biest
Biest is een van de belangrijkste onderdelen van de opfok van het kalf, het is immers de eerste immuniteit die het kalf toegediend krijgt om gezond te blijven. Maar om dit te laten slagen is het wel van belang dat de biest ook van goede kwaliteit is en dat deze niet verontreinigd is met bacteriën.
Met bijvoorbeeld een BRIX refractometer kan heel goed gekeken worden hoeveel antilichamen er in de biest zitten, maar deze kijkt niet naar de microbiële kwaliteit van de biest. En juist dit is van groot belang. Als er teveel bacteriën in de biest zitten gaan de antilichamen aan de bacteriën binden en kan het kalf deze niet meer opnemen uit de biest. Er zal dan ook geen afweer opgebouwd worden, en is er wel veel kans op infecties omdat de biest vol bacteriën zit.
Het is gebleken dat de biest schoon uit de koe komt, dus niet verontreinigd met bacteriën, maar daarna al snel bacteriën op begint te vangen. Het blijkt dat biest op lichaamstemperatuur in 20 minuten verdubbeld in kiemgetal. Hierdoor is de biest al snel ongeschikt voor kalveren.
En daar komt pasteurisatie van pas! Door de biest te pasteuriseren worden de bacteriën in de biest gedood, maar blijven de antistoffen in leven. Een standaard pasteuriseerder is hier niet voor geschikt. Als biest een temperatuur bereikt boven de 60 graden Celsius sterven de antistoffen. Het is dus van belang dat een juiste manier van pasteuriseren wordt gebruikt. Hiervoor zijn speciale apparaten ontwikkelt. Na het pasteuriseren zijn de bacteriën gedood en de antistoffen nog in leven. Als de biest daarna ingevroren wordt, kan het voor een nieuw kalf snel ontdooid worden in hetzelfde apparaat waardoor er snel een goede kwaliteit biest aan het jonge kalf gevoerd kan worden!
Hoe het werkt
Voor het pasteuriseren is het van belang dat de kwaliteit eerst gecontroleerd wordt. Het moet wel de moeite waard zijn om de biest te bewaren. Dit kan gedaan worden door een biest kwaliteitsmeter te gebruiken. Deze zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen en verschillende prijsklassen. Als de kwaliteit gemeten is kan deze genoteerd worden zodat het altijd bekend is welke kwaliteit biest een kalf heeft gekregen.
De pasteuriseerder verwarmd de melk naar 60 graden Celsius en houd het hier voor 60 minuten. Op dat moment zijn de bacteriën gedood en leven de antistoffen nog. Na 60 minuten wordt de biest snel afgekoeld zodat er geen nieuwe bacteriën terug groeien. Als de biest daarna ingevroren wordt kunnen er geen bacteriën meer ontstaan en is de biest een jaar houdbaar bij -21 graden Celsius.
Voordat de biest gevoerd kan worden aan het nieuwe kalf moet het dan eerst ontdooid worden. Er kan gekozen worden welke kwaliteit biest er gevoerd wordt omdat dit van te voren genoteerd is. Als er een keuze is gemaakt kan de biest ontdooid worden in de pasteuriseerder. Dit kan soms al in 20 minuten. Hierdoor hebben bacteriën weinig kans om te groeien en kan het kalf snel biest krijgen.